Каротиноїди
Особливо це стосується макули, сітківки і кришталика. Дегенеративні зміни, що виникають в результаті дії вільних радикалів, незворотні і невиліковні. Тривалий вплив вільних радикалів на прозорі структури ока (наприклад, на кришталик) проявляється у повільній втраті їх прозорості (катаракта). Було виявлено, що сітківка та кришталик містять велику кількість лютеїну і зеаксантину, які відіграють роль потужних антиоксидантів і водночас УФ-фільтрів. Стратегія доповнення раціону поживними речовинами з антиоксидантними властивостями стосується в офтальмології в першу чергу вікової макулярної дегенерації - AMD (age-related macular degeneration), а також катаракти. Все частіше в цьому контексті також згадується сухість очей, діабетична ретинопатія і навіть дегенерація рогівки та кришталика.
У великих дослідженнях CAREDS і AREDS-2 багатьох центрів було виявлено захисну дію антиоксидантів і каротиноїдів (лютеїну, зеаксантину, вітаміну С, вітаміну Е, цинку) на макулу. Було доведено, що найважливішим фактором, який сприяє щільності пігменту в жовтій плямі, є харчування з високим вмістом лютеїну. У всіх випадках експериментальних досліджень був продемонстрований сильний зв'язок дози лютеїну зі станом макулярних барвників, особливо при порівнянні груп, що використовують високі (не менше 12 мг) і низькі дози лютеїну.
Оптимальні дози лютеїну
На ринку доступні численні набори антиоксидантів (лютеїн, вітаміни і мінерали), які живлять очі і захищають їх від шкідливих зовнішніх факторів. Однак багато з цих препаратів містять досить низькі дози лютеїну і поживних речовин. Тому важливо обирати формули, максимально наближені до препаратів з ефективністю, задокументованою в дослідженнях типу AREDS-2.
Біофлавоноїди з фруктів
Біофлавоноїди відіграють роль рослинних барвників з антиоксидантними властивостями. Їх містять, в основному, численні трави, що використовуються в лікувальних цілях, квіти, фрукти (наприклад, чорні ягоди, виноград, цитрусові) та овочі (помідори, болгарський перець, броколі, соя), а також чай (в основному зелений), червоне вино і, нарешті, темний шоколад, що містить важливий компонент - какао.
Корисний вплив цих сполук на зір має декілька напрямків:
- гальмування утворення вільних радикалів (окислювачів),
- захист клітин від дегенеративних змін (апоптоз),
- обмеження запальних і атеросклеротичних реакцій,
- герметизація кровоносних судин,
- покращення кровообігу в очному яблуці.
У контексті зору особливо рекомендовані екстракти плодів чорниці, стандартизовані за вмістом активних біофлавоноїдів. Вони гарантують правильну дозу речовин, які активно підтримують правильний зір.