Магній є другим за важливістю елементом в клітинах людського організму після кальцію і є одним з найбільш цінних електролітів. Він також виконує будівельні функції в кістках і входить до складу інших тканин, але, перш за все, він відіграє роль каталізатора в сотнях хімічних реакцій по всьому організму. Найбільша кількість магнію в організмі людини, біля 60%, накопичується в кістках. Майже 30% цього елементу локалізується в м'язах, а решта - в м'яких тканинах та міжклітинних рідинах.

Засвоєння магнію

Засвоєння (абсорбція) магнію відбувається в тонкому кишечнику, звідки за допомогою спеціального білка TRPM6 він переноситься в кровоносні судини, а далі в усі клітини організму.  Організм дуже чітко контролює рівень магнію в тканинах (використовуючи для цього інший регуляторний білок), виділяючи його надлишкові кількості. Екскреція відбувається в нирках, звідки елемент видаляється разом з сечею. З цієї причини широко розрекламовані препарати, що містять хелати магнію, як з'ясовувалося, засвоюються організмом не набагато краще, оскільки поглинаються організмом і виводяться з нього однаково добре. Для збільшення біоритенції (накопичення) магнію найважливішою є доза магнію, що постачається щоденно.

Харчові продукти - джерело магнію

Магній міститься в багатьох продуктах, проте він виявляє слабку засвоюваність. Засвоєнню перешкоджає наявність в їжі таких інгредієнтів, як клітковина і фітати (що містяться у висівках та зернових продуктах).  Крім того, процес приготування часто вимиває магній з їжі. Тому, щоб забезпечити правильну його кількість, важливо, щоб харчування було різноманітним і багатим, перш за все, такими продуктами, як какао, шоколад (гіркий), горіхи, мигдаль, гречана каша, горох, квасоля, зелені овочі, банани, сушені фрукти, цільнозерновий хліб, м'ясо, молоко і сир. Засвоєнню сприяє їжа, що містить білки тваринного походження, ненасичені жири, а також вітаміни B6 і D. Якщо продукти харчування не забезпечують нормального рівня магнію, приймають добавки з препаратів, що містять досить високу дозу магнію.

Брак магнію

Занадто високий рівень магнію в організмі відносно рідкісне явище. Набагато частіше зустрічається надто низький його рівень, що може викликати: втому і ослаблення, труднощі з концентрацією уваги і запам'ятовуванням, ослаблення імунітету, тремтіння повік, тремтіння і поколювання в кінцівках, судоми литок, нерівні удари серця, підвищену схильність до стресів і труднощі з засинанням

Причини браку магнію

Найчастіше дефіцит магнію викликаний неправильним харчуванням. Продукти можуть мати малий вміст магнію, або ускладнювати  його засвоєння. Велика кількість кави і міцного чаю, алкоголь, цукор, фосфати, що містяться у газованих напоях, особливо в колах, уповільнюють засвоєння магнію.

З іншого боку, сучасний спосіб життя – це, передусім, стрес, що викликає підвищену потребу організму в магнії. У поєднанні з неправильним харчуванням це може призвести до низького рівня цього елемента в організмі.

Колаген 11.000 Плюс
Доппельгерц System
Колаген 11.000 Плюс
  • Збалансована комбінація колагену гідролізату, хондроітину та вітамінно-мінеральних речовин, що сприяють підтримці здоров’я опорно-рухового апарату

Роль магнію в організмі

Магній відповідає за правильне функціонування всіх систем організму, особливо м'язової, нервової, серцево-судинної, кістково-суглобової та імунної. Він також бере участь у більшості метаболічних реакцій, що відбуваються в організмі людини.

Американський Інститут Охорони Здоров'я (NIH) вважає магній мінералом, необхідним для проведення понад 300 біохімічних реакцій. До цієї групи, зокрема, входять процеси, відповідальні за підтримку:

  • нормальної функції м'язів і нервів,
  • належної мінералізації кісток,
  • оптимального серцевого ритму,
  • стабільності клітинних мембран,
  • правильного імунітету організму.

Магній також необхідний для правильного регулювання рівня цукру в крові та артеріального тиску. Європейське управління з Безпеки Харчових Продуктів (EFSA) висловило думку, згідно з якою магній також відповідає за синтез білка, зниження втоми і підтримки електролітного балансу.