Надзвичайні цілющі властивості артишоку звичайного були відкриті ще в давнину. Він родом з Північної Африки, звідки в Європу його привезли греки. До України він потрапив, найвірогідніше, з Середземномор'я, як різновид іспанського артишоку. Однак через недостатні кліматичні умови його вирощування в Україні не поширене.
Зварене і очищене від лушпиння квіткове суцвіття артишоку, яке називають серцевиною, вважається винятковим делікатесом, особливо цінується в країнах Середземномор'я та у Франції, в якій воно є доповненням до салатів. Проте артишок отримав визнання не лише за свої смакові якості, але й, перш за все, за цілющі властивості, про які, на жаль, всі досі забувають.
Травна система
Нині артишок вважається лікарською рослиною, найчастіше пов'язаною з профілактикою хвороб травної системи. Екстракт листя артишоку посилює секрецію шлункових соків і жовчі, необхідної в процесі розщеплення жирів, тим самим покращуючи роботу жовчного міхура і печінки. З цієї причини він є важливим компонентом препаратів, рекомендованих для покращення травлення, особливо при виникненні диспепсії (викликаної жирною та важкою їжею) і пов'язаних з нею симптомів, таких як здуття живота, закрепи, нудота, печія, біль у шлунку й відчуття тяжкості. Артишок також знижує рівень поганого холестерину (LDL), одночасно підвищуючи кількість хорошого холестерину (НDL).
Медицина
Виявляється, артишок сприяє не лише правильному функціонуванню травної системи. Дослідження, що проводились з 1933 року, показали, що ця рослина має й ряд інших цілющих властивостей, які наразі широко використовуються в медицині. Перш за все, артишок має унікальні очисні та детоксикуючі властивості, сприяючи виведенню з організму токсинів як непотрібних продуктів метаболічного процесу. Крім того, він також вважається рослиною для схуднення, головним чином, через невелику кількість калорій, низьку концентрацію жиру та високий вміст клітковини. Артишок – рослина особливо важлива в раціоні діабетиків. Він регулює рівень глюкози в крові після їжі.
Складові артишоку
Артишок - це, перш за все, багате джерело вітамінів і мінералів. Він містить вітаміни групи В, а також вітаміни А, С, Е, РР і К, а ще калій, залізо, магній, кальцій, фосфор. Однак унікальними властивостями він зобов'язаний таким речовинам, як цинарин, флавоноїди, лютеолін, інулін, ніацин, хлорогенова кислота, які мають дуже велике значення в процесі травлення і обміну речовин. Не менш цінним інгредієнтом є антиоксиданти, які захищають клітини від впливу вільних радикалів, сповільнюючи процеси старіння.