1. doppelherz.ua
  2. Довідник здоров'я
  3. Харчування під час вагітності

У наведених нижче таблицях ви знайдете інформацію про те, скільки калорій ви повинні постачати своєму організму в наступні триместри вагітності та період грудного вигодовування, щоб ваша вага гармонійно змінювалась разом з розвитком плоду. Ви також дізнаєтесь, які вітаміни і мікроелементи найбільш важливі для правильного перебігу вагітності. Ви знайдете інформацію про те, яку роль відіграють окремі інгредієнти, і ознайомитесь з рекомендаціями щодо добавок.

Енергетичні потреби і правильне збільшення ваги під час вагітності та грудного вигодовування

Період вагітності

I триместр
II триместр
III триместр
Період грудного вигодовування
Енергія (ккал в день)
Без змін, біля 2000 ккал
Більше на 360 ккал, тобто, біля 2360 ккал
Більше на 475 ккал або біля 2475 ккал
Більше на 505 ккал, тобто, біля 2505 ккал
Нормальне збільшення ваги
від 0,5 до 2 кг в залежності від ваги до вагітності
Не більше, ніж 0,3-0,5 кг на тиждень, тобто, біля 4-5 кг
0,5 кг на тиждень, тобто, біля 6-7 кг; разом з початку вагітності ви повинні набрати вагу 10-14 кг
Поступова втрата ваги до стану перед вагітністю

Основні правила

Якщо ви харчувалися відповідно до піраміди здоров'я - багато не змінюйте. Правильно підібране харчування вагітної жінки складається перш за все з:
  1. овочів та фруктів
    • Найбільш повноцінними є сезонні овочі, з місцевих і натуральних культур, а також квашені овочі.
    • Взимку додатково до здорових квашених продуктів рекомендуються заморожені, які часто набагато цінніші, ніж сирі овочі та фрукти, доступні взимку. Найкраще приготувати заморожені продукти самостійно ще влітку та восени, коли доступні здорові сезонні овочі та фрукти.
    • Навесні краще обмежити споживання ранніх овочів і фруктів, адже більшість з них вирощується в теплицях і під плівкою, а для їх росту додають добрива.
    • Загалом, ви повинні споживати мінімум 400 г овочів на день, переважно сирих (але добре вимитих і очищених від шкірки) або приготованих на парі чи запечених.
  2. складні вуглеводи, такі як:
    • крупи (пшоняна, гречана, ячмінна тощо),
    • коричневий рис,
    • макарони з непросіяного борошна (бажано житнього, спельти тощо),
    • цільнозерновий хліб (бажано на житній заквасці).
    Пшеничні продукти не рекомендуються через високий глікемічний індекс, який викликає швидкі стрибки цукру в крові.
  3. ненасичені жири, оскільки під час вагітності потреба в них збільшується аж на 50%; їх джерелом є, насамперед:
    • оливкова олія,
    • ріпакова олія,
    • кукурудзяна олія,
    • олія з виноградних кісточок,
    • інші рослинні олії (найздоровіші - холодного віджиму, хоча їх не слід використовувати для смаження)
    • лляне насіння,
    • горіхи, мигдаль (в коричневій шкаралупі),
    • арахіс (несолоний).
    • жирна морська риба (найкращий вибір - це норвезький лосось, атлантичний оселедець, минтай, вирощена форель або сардина; це повинна бути океанічна риба, з таких акваторій, як Тихий, Атлантичний Океан, Північне Море, тому що менші акваторії  більш забруднені (див. нижче)),
  4. білки - здоровий білок можна отримати з:
    • бобових культур, таких як квасоля (спаржева, біла, червона, мунг, адзукі тощо), гороху, сочевиці (червона, зелена, коричнева), нуту,
    • яєць,
    • сиру,
    • натурального йогурту, кефіру,
    • а також морської риби, однак, це повинна бути риба з великих акваторій, таких як Тихий, Атлантичний океан, Північне море (потрібно перевірити інформацію на упаковці) із коротким періодом життя, тому що тоді ризик забруднення менший. 

Увага! Балтійська риба сильно забруднена важкими металами, тому її не повинні споживати вагітні жінки.

Якщо ви харчувалися відповідно до піраміди здоров'я - багато не змінюйте. Правильно підібране харчування вагітної жінки складається перш за все з:

 

Відповідно до рекомендацій Європейської Комісії з питань охорони здоров'я та безпечності харчових продуктів вагітним жінкам слід уникати в харчуванні риби, особливо забрудненої ртуттю, в світовому масштабі це риба-меч, марлін, акула і великий тунець. Щодо риби, яку часто їдять в Україні, потрібно уникати наступних видів: масляна риба, окунь, вугор, плотва і тріска.

Зразкова страва - це, наприклад, велика порція салату з волоськими горіхами та авокадо (корисні жирні кислоти і багато вітамінів), два бутерброди з цільнозернового хліба і пасти хумус (здоровий білок і клітковина), а на десерт фруктовий салат з натуральним йогуртом (кальцій і вітаміни).

Значення кислот омега-3

Жирні кислоти омега-3, джерелом яких є фауна і морська флора, відіграють важливу роль у функціонуванні серця, очей і мозку. DHA – це будівельний матеріал, необхідний для правильного розвитку мозку і очей. У період, коли дитина дозріває в утробі матері, її мозок розвивається так швидко, як ніколи потім в житті. Найбільше DHA накопичується в ділянках мозку, які відповідають за обмін речовин: в мітохондріях і синапсах. Через пуповину мати передає своїй дитині омега-3 жирні кислоти, що містяться в її раціоні. Вагітним жінкам рекомендується приймати додатково не менше 200 мг DHA на день, додатково до рекомендованої дози прийому 250 мг EPA/DHA для дорослих.

Дієтологи рекомендують вживати рибу не рідше 2 разів на тиждень, причому не менше, ніж один раз на тиждень, це повинна бути порція жирної морської риби: лосося, скумбрії, оселедця, минтая або сардини.

Вміст поживних речовин в різних продуктах

Омега-3 (жирні кислоти типу EPA і DHA)

Під час вагітності та годування грудьми рекомендується мінімум від 200 мг DHA і до 250 мг DHA та EPA/день, що разом становить 750 мг DHA + EPA. Забезпечити його може наступна тижнева порція жирної морської риби:

Лецитин+В-вітаміни
Доппельгерц актив
Лецитин+В-вітаміни
  • Комплекс вітамінів при порушеннях нервової та психічної діяльності
  • Покращує пам‘ять
  • Знижує втомлюваність
Порція
Вміст EPA + DHA (на 100 г)
Лосось
150–270 г
1,9–3,8 г
Оселедець
160–300 г
1,0–2,0 г
Сардини
240 г
1,0–1,4 г
Скумбрія і форель
240 г
1,0–1,2 г
Камбала і минтай
540 г
0,5–0,6 г
Тунець
800–1200 г
0,25–0,4 г
Тріска, Короп, камбала
1800 г
0,2 г

Магній

Рекомендовану дозу у 375 мг/день може забезпечити наступна порція їжі:

Порція
Енергія
Хліб з цільнозернової пшениці
670 г
1258 ккал
Проварені вівсяні пластівці
270 г
998 ккал
Просо - очищене зерно
220 г
781 ккал
Свіжий шпинат
646 г
113 ккал
Свіжа кольрабі
872 г
215 ккал
Свіже насіння соняшника
94 г
546 ккал
Насіння бобових (квасоля, горох, соя)
323 г
898 ккал

Кальцій

Рекомендовану дозу у 800 мг/день може забезпечити наступна порція їжі:

Порція
Енергія
Проварені вівсяні пластівці
185 г
690 ккал
Цільнозернові макарони без яєць
164 г
530 ккал
Соєві боби
113 г
470 ккал
Заморожений зелений горошок
564 г
474 ккал
Свіже насіння соняшника
58 г
333 ккал
Соєве борошно (знежирене)
88 г
173 ккал
Свиняче пісне м'ясо
111 г
151 ккал

Фолієва кислота

Рекомендовану середню дозу у 200 мкг1/день може забезпечити наступна порція їжі:

Порція
Енергія
Свіжий апельсин
834 г
392 ккал
Свіжий бланшований шпинат
257 г
45 ккал
Свіжа пекінська капуста
241 г
33 ккал
Свіжий кріп
200 г
49 ккал
Свіжий буряк
215 г
90 ккал
Редис
834 г
114 ккал
Соєва котлета
160 г
574 ккал
Відварна теляча печінка
81 г
119 ккал

1 рекомендована доза в перші місяці вагітності і під час планування вагітності в два рази вища (400 мкг)

Залізо

Рекомендовану дозу у 14 мг/день може забезпечити наступна порція їжі:

 

Порція
Енергія
Цільнозерновий хліб
525 г
985 ккал
Проварені вівсяні пластівці
303 г
1121 ккал
Заморожений, приготований шпинат
388 г
78 ккал
Насіння бобових (квасоля, горох, соя)
278 г
772 ккал
Відварна яловичина
456 г
689 ккал
Відварна свинина
563 г
1132 ккал
Відварна яловича печінка
206 г
303 ккал
Відварна свиняча печінка
91 г
113 ккал

Цинк

Рекомендовану дозу у 10 мг/день може забезпечити наступна порція їжі:

Порція
Енергія
Твердий (жовтий) сир
222 г
651 ккал
Відварна телятина
246 г
263 ккал
Свиняча печінка
162 г
200 ккал
Насіння соняшника
192 г
1115 ккал
Зародки пшениці
72 г
234 ккал
Проварені вівсяні пластівці
246 г
911 ккал
Кеш’ю
476 г
2724 ккал
Хліб з цільнозернового борошна
416 г
781 ккал

Вітамін D

Під час вагітності рекомендовану дозу у 10 мкг2/день може забезпечити наступна порція їжі:

Порція
Енергія
Риб’ячий жир (олія з печінки тріски)
3 г
28 ккал
Лосось
62 г
161 ккал
Телятина
263 г
282 ккал
Яйця
245 г
531 ккал

Інші продукти, що містять вітамін D: копчений вугор, сардина, оселедець, морський язик, авокадо, сметана, гриби, вершкове масло, жовтий сир, свинина.2 За відсутності належного впливу сонця у весняно-осінній період рекомендується додатково споживати 37,5 мкг вітаміну D під час вагітності та грудного вигодовування.

Вітамін С

Рекомендовану дозу у 80 мг / день може забезпечити наступна порція їжі:

Порція
Енергія
Чорна смородина
45 г
18 ккал
Петрушка
50 г
138 ккал
Листя салату
62 г
23 ккал
Болгарський перець
80 г
16 ккал
Броколі
70 г
20 ккал
Шпинат
114 г
23 ккал
Квашена капуста
400 г
60 ккал
Лимон
151 г
60 ккал

Селен

Рекомендовану дозу у 55 мкг/день може забезпечити наступна порція їжі:

Порція
Енергія
Кокосовий горіх
7 г
24 ккал
Свинячі нирки
7 г
13 ккал
Білі гриби
30 г
8 ккал
Кольрабі
33 г
8 ккал

Інші продукти, що містять селен: бразильські горіхи, лляне насіння, лосось, соя, огірок, омари, насіння соняшника, камбала, малина, мідії, креветки, рис, свинина, тріска, яловичина.